Mange tror (!), at tro er noget som folk med mindre forstand tager sig af, mens viden er et konkret og objektivt faktum.
Ak ja - de ved (!) ikke bedre. Læs mere om mine tanker om forholdet mellem viden og tro.
Viden er baseret på - viden. Det minder om en endeløs selvrefererende cirkel. I en uendelighed hænger viden uløseligt sammen med viden. Viden kræver, at man baserer sig på eksisterende viden. Ingen kan nå at undersøge al den viden, de bygger deres viden på. De er nødt til at have tillid til at publikationer og personer har ret i deres version af viden. De er nødt til at tro på deres fundament - deres viden.
Viden er samtidig det, der skal til for at skabe ny viden. Men også at det er nødvendigt, at se det begrænsede af den viden der er til stede. Egentlig er viden så kun information. Dvs tilgængelige erkendte oplysninger. Viden er i sig selv statisk og derfor kun information. Viden er det, der opstår når information kombineres og skaber ny erkendelse - viden. Dvs viden er ny viden.
Ny viden sætter sig således over allerede kendt viden - gammel viden.
Men det kræver altså tro at bygge på gammel viden.
For ikke at stivne i information er viden nødt til at bevæge sig. Fra gammel viden til ny viden. Det er vidensamfundets hjørnesten: at skabe ny viden. Her ligger konkurrencedygtigheden. Videnskabelse gør virksomheden i stand til at finde på nye produkter eller nye måder at lave produkter bedre på. Det kræver at gammel viden kommer i anvendelse, men også at gammel viden kan lades tilbage i processen med at skabe ny viden. Denne proces kræver vision. Et sted at bevæge sig mod. Det er nødvendigt at tro på, at det er muligt at bevæge sig mod målet. Tro er nødvendig for at skabe ny viden.
Ny viden baserer sig således på tro på gammel viden og tro på, at der kan opstå ny viden. Tro på at nutiden kan forbedres ved at skabe ny viden. Tro er tillid til ting, man ikke kan se. Ikke kan se som andet end en vision. Tro er således omdrejningspunktet mellem gammel viden og ny viden. Der er hele sektorer, som tager sig af at bruge tid på at gisne om fremtiden. Ligegyldigt hvor megen viden, der er forbundet med disse gisninger, kræver de tro på gammel viden, hvorpå man bygger sin gisning, og tro på at det er muligt at gisne. 
Min konklusion er således:
  • Det kræver tro at bevæge sig fra gammel til ny viden.
  • Tro er nødvendigt for videnskabelse. 
  • Tro er en forudsætning for at kunne bevæge sig mod at forbedre fremtiden.
  • Videnskabelse baserer sig på tro - på eksisterende viden og på at skabe ny viden. 

Det vil sige at viden er et netværk af tro.

Log på

Om mig

Jeg er Martin S

Kontakt mig her - når jeg finder ud af at lægge en formular.

Facebook feeds

Lidt om tid

Jeg er også med i Ældresagens IT-support

Bunden er nået

Her !

Jeg tester lige ny skabelon

Det kan blive skrækkeligt

Tilfældigt billede

Billeder